Hoogsensitiviteit

Hoe ontwikkel je hooggevoeligheid als talent bij kinderen.


Als je al beter bekend bent met wat hooggevoeligheid is en hoe dit zich uit bij je kind, hoe maak je dan van deze uitdaging een talent? Ouders vinden het knap lastig om de ‘juiste hobby’ te vinden voor hun hoogsensitieve zoon of dochter. Hoe pak je dit aan? Hoe zit het met het belang van intrinsieke motivatie?


We zoomen in op de mogelijkheden die hoogsensitiviteit met zich mee kunnen brengen. Naast alle uitdagingen en beperkingen is dit een verademing binnen jouw verhaal als ouder van een hooggevoelig kind.

Hoogsensitiviteit, wat is dat?Hoogsensitiviteit is een woord dat tegenwoordig vaak in de mond genomen wordt, jammer genoeg niet altijd op een correcte manier. Wat is het nu echt? En hoe kan je deze eigenschap bij iemand herkennen en hem op die manier beter begrijpen en ondersteunen?


Op maat van uw organisatie of doelgroep kan de lezing/vorming aangepast worden. Zo legt een lezing voor leerkrachten lager onderwijs andere accenten dan die voor onthaalmoeders of aan ouders bijvoorbeeld.


 

Naast je hoogsensititiveit die soms zo overweldigend kan zijn, komt er een klein mensje in je huis en hart bij die alles nog zoveel intenser maakt. Alle emoties worden versterkt, al je gedachten worden nog ingewikkelder. In je hele leven heb je je nog nooit zo bezorgd en verantwoordelijk gevoeld over ‘iets’. Dat ‘iets’ is het leven van je kind, dat ‘iets’ is belangrijker dan je ooit voor mogelijk had gehouden, dat ‘iets’ is zoveel grootser dan alle rest waarmee je het zou willen vergelijken. Het lijkt alsof de antennes die je al extra had als hoogsensitief persoon nu nog meer aanwezig zijn dan voorheen. Over elke stap denk je nog harder na, de toekomst van jezelf wordt verweven met de toekomst van je kind. Bewustzijn heeft een nieuwe betekenis gekregen.
Je wilt het zo goed doen, al je hele leven lang, alleen is de drang om een goede ouder te zijn nog groter dan eender welke ambitie.

 

En hoe doe je dat? Hoe blijf je zelf als hoogsensitieve ouder in balans terwijl je het zo ontzettend goed wilt doen?
Hoe vergeef je jezelf als toch je eigen emoties het uitschreeuwen terwijl je je kind alleen maar liefdevol zou willen toespreken?
Hoe kan je al die goedbedoelde adviezen trotseren die voor jou niet werken?
Hoe tel jij nog mee terwijl je je toch zo makkelijk vol liefde en wegcijfert?

Hoogsensitief ouderschap


Eenmaal je weet dat je hoogsensitief bent, start een zoektocht. Op zoek naar antwoorden en verklaringen kom je vaak heel wat waardevolle boeken, lezingen en personen tegen als het over het kenmerk hoogsensitiviteit gaat. Toch wordt alles nog een stukje complexer voor jezelf en je omgeving als je mama of papa wordt.Copyright @ All Rights Reserved