Assertiviteit

Heb je het gevoel dat je te weinig assertief bent? Hou je vooral rekening met anderen en ga je liever over je eigen grenzen dan anderen te moeten teleur stellen of doe je dit om conflicten te vermijden? Of schiet je net door in het tegenovergestelde en geef je op een te agressieve manier je grenzen aan?

Assertiviteit is een begrip waar veel misverstanden rond bestaan. We associëren het nog al te vaak met luid genoeg ‘nee’ roepen. We zien het als grofweg je gedacht te zeggen en vooral rekening te houden met jezelf.

Maar assertiviteit in de correcte vorm is veel meer dan dat. Het is opkomen voor je eigen mening en grenzen op een manier waarop je ook nog steeds rekening houdt met diegene die voor je staat.


Leer op de juiste manier assertief worden en creëer hierdoor rust in je eigen leven. Neem de controle terug in eigen handen leer rekening te houden met onbewuste persoonlijke behoeften. Leer hoe je toch je grenzen kan aangeven zonder hiermee in conflict te komen. Leer duidelijkheid te creëren waardoor anderen je beter begrijpen. Leer op een assertieve manier anderen hun gedachten te checken in plaats ze tot in het oneindige (en vaak negatief) in te blijven vullen.


Ik herhaal het woord leren, want assertiviteit is mits de juiste know how en coaching aan te leren. Om je een voorbeeld te geven; ikzelf was vroeger niet assertief (genoeg) en ben door scholing en training nu ondertussen assertiviteitscoach voor de provincie Antwerpen en heb er een boek over geschreven. Dus het behoort zeker tot de mogelijkheid om aangeleerd te krijgen, zelfs op volwassen leeftijd.


Deze coaching leert je:

  • Assertief zijn; wat is het en wat is het niet?
  • Assertief als blinde vlek; bewust worden van hoe het ook anders kan.
  • Hoe leer ik assertief in het leven te staan; stap voor stap
  • Het vergroten van je zelfvertrouwen en eigenwaarde
  • Tips en oefening op maat van jouw moeilijkheden


Het voelt heel bevrijdend aan als je eenmaal leert op te komen voor jezelf in plaats van er enkel maar aan te denken en dit zonder conflict als gevolg. Sta maar eens stil bij hoe vaak jij ‘ja’ zegt, terwijl je ‘nee’ bedoelt?
Voor wie


  • kinderen en jongeren
  • volwassenen
  • specifiek op maat van grootouders
  • mensen met migratie achtergrond


Coaching in groep is mogelijk

Copyright @ All Rights Reserved